Obserwatorzy

sobota, 24 grudnia 2011

Smacznego ...:)

pierniczki :) wyszły przepyszne :)
Składniki:

• 2 szklanki mąki |(może być więcej jeśli będzie za rzadkie)
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy do piernika
• 1 łyżka masła
• 1 jajko (i 1 jajko do posmarowania)
• kilka łyżek lekko ciepłego mleka

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (nie musimy wykorzystać całego mleka, bo masa może być za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki troszkę podrosną).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 4 tygodni lub jeszcze dłużej. Pierniczki im są starsze tym lepsze. Z czasem też stają się bardziej miękkie.
  • Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie.


Tarta ze szpinakiem :) mniam mniam mniam...


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
  • 300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 50 g startego parmezanu lub żółtego sera
  • 3 jajka + 1 do posmarowania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
Wykonanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
  2. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników
  3. Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy.
  4. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h
  5. Mrożony szpinak rozmrażamy w garnku o grubym dnie, na małym ogniu i odparowujemy wodę.
  6. Świeży szpinak myjemy, obcinamy grube ogonki i kroimy
  7. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle (na małym ogniu).
  8. Dodajemy szpinak, porządnie przyprawiamy i smażymy jeszcze kilka minut.
  9. Do ciepłego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę i dokładnie razem łączymy.
  10. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser lub parmezan i mieszamy. Farsz mamy już gotowy.
  11. Formę o średnicy (22-23 cm) smarujemy masłem.
  12. Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Nawijamy ciasto na wałek i wykładamy nim formę, jak najmniej dotykając ciasto rękoma. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
  13. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  14. Tartę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch (w ten sposób tarta będzie miała ładny kształt) i pieczemy 15 minut
  15. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze 5 minut
  16. Po tym czasie nakładamy farsz i pieczemy kolejne 25-30 minut.
  17. Smacznego!
I mega szybkie parówki w cieście francuskim i wędlina z serem w cieście francuskim
gotowe ciasto rozwałkowujemy kroimy na kawałki i kładziemy wędline/ parówki i ser, zawijamy zagniatamy aby się nie rozwinęło, smarujemy jajkiem rozbełtanym, i do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i na 15 minut :) i smacznego :) można też po kombinować i wkładać do środka co się tylko komu podoba :)

I prezenty od Dasi :) bardzo śłicznie dziękujemy :) sami zobaczcie jakie cudowności :









grrr zdjęcia sie poodwracały ...

4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...