Obserwatorzy

piątek, 12 września 2014

Pstrąg z piekarnika :)


Witajcie, dawno nie było juz żadnego przepisu, a że widziałam ostatnio, że  w Biedronce jest chyba przecena na pstrąga to wpasuję się z moim przepisem, który już od miesiąca czeka na dodanie ....


składniki :
2 pstrągi
2-3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
8 plasterków cytryny ( lub w tym 2 limonki)
suszone zioła prowansalskie
przyprawa do ryb
suszona pietruszka
sól pieprz
czerwona cebulka mała


Pstrąga ( ja kupiłam w Biedronce na tacce już z wyciętymi skrzelami i bez wnętrzności) myjemy i ( o zgrozo! ) wyciągamy oczy (bleee ;) ) to była dla mnie najgorsza czynność reszta juz jest przyjemna :)

Ok 2 łyżek masła mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, przyprawą do ryb, pietruszką, solą, pieprzem, i ziołami prowansalskimi, taka mieszanką smarujemy folię ułożoną na blaszce, oraz smarujemy rybę z wierzchu oraz wewnątrz, wewnątrz można dać dość sporo masła z przyprawami. Układamy pstrągi na foli i posypujemy jeszcze przyprawami według uznania, do pstrąga wkładamy dwa plasterki cytryny i po dwa układamy na pstrąga. Cebulkę ( ja dałam czerwoną) kroimy w piórka i układamy obok pstrągów. Pstrągi zakrywamy szczelnie folią i wstawiamy na ok 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po tym czasie mozna na chwilkę odsłonić folię i ok 2-3 minut podpiec jeszcze pstrągi żeby były bardziej chrupiące, Wyciągniętego pstrąga ozdabiamy świeżą pietruszką i bazylią lub miętą, i pomidorkami koktajlowymi, smacznego!:)

Polecam pstrąga bo jest bardzo delikatny i nie ma problemy z wyciągnięciem ości  (czego my nie lubimy)

7 komentarzy:

  1. ja jeszcze pstrąga nie próbowałam, ale babcia obiecała zrobnić za tydzien, zobaczymy czy zasmakuje;p

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...